Henrik Høegh
hvad mener du? - skriv til mig!
Miljørigtig energiproduktion. . . hvilken rolle spiller dansk landbrug?

Styrk dansk produktion af miljøvenlig energi

af Henrik Høegh

Berlingske Tidende - Opinion, lørdag den 10. september 2007

Dansk landbrug er blandt verdens bedste, når det gælder miljøvenlig produktion. Belastningen fra vores planteproduktion er væsentlig reduceret gennem de seneste 15 år og blandt de laveste i Europa. Fødevareindustrien har gennemført så mange initiativer til besparelser på vand og energi, at vi kan sælge de teknologiske løsninger til resten af verden. Og i mange år har vi været verdensførende indenfor teknologi til produktion af biogas. produceret af gylle fra den animalske produktion og organisk affald fra industri og husholdninger.

Også indenfor fremstilling af biobrændstoffer som biodiesel og bioethanol er vi blandt de verdensførende. For eksempel er den danske virksomhed Daka fantastisk dygtig til at udvinde animalsk fedt fra dyr, som de i dag blandt andet anvender som fyringsolie i egne anlæg, og som fra nytår kan oparbejdes til biodiesel. Og inden for de næste to år vil der sandsynligvis blive opført et eller to pilotprojekter i Danmark til udvinding af bioethanol fra de biologiske restprodukter som f.eks. halm, naturslæt, energipil eller elefantgræs.

Til gengæld har Danmark hidtil været meget tilbageholdende med at indføre krav om biobrændstoffer i transportsektoren, og derfor har danske virksomheder været tilbageholdende med at opføre forsøgs- og produktionsanlæg til fremstilling af bioethanol.

Heldigvis har de danske politikere nu besluttet at indføre krav om tvungen iblanding. Fra 2010 skal mindst 5,75 pct. af brændstoffet i både benzin- og dieselbiler bestå af biobrændstoffer, og dermed er der forhåbentlig åbnet op for, at flere virksomheder vil producere biobrændstoffer i Danmark. En stor del af den miljømæssige gevinst ved biobrændstoffer går nemlig tabt, hvis vi skal sejle brændstoffet ind fra fjerne lande.

Udover at biobrændstofferne bidrager positivt til nedbringelsen af CO2-udledningen, som der forventeligt vil komme endnu større krav til efter klimatopmødet i København i 2009, mindsker brugen af biobrændstoffer også vores afhængighed af fossile brændstoffer. Selvom Danmark indtil videre er selvforsynende, tyder meget på, at reserverne ikke er ubegrænsede, og for nylig kom det tillige frem, at udvindingen fra de danske boreplatforme i Nordsøen giver forurening i stor stil. Produktionen af biobrændstoffer er miljøvenlig, giver arbejdspladser både i primærproduktionen og følgeindustrien. forøger værdien af den danske planteproduktion og kan give store eksportindtægter i form af salg af teknologi og knowhow til andre lande.

Der har været argumenter fremme om, at vi i Danmark ikke har nok landbrugsjord til at fremstille afgrøder til energifremstilling. Men faktum er. at vi har mere end nok jord til nonfood-produktion blandt andet ved alternative dyrkningsformer på miljøfølsomme områder, som f.eks. lette jorder med afvanding direkte til søer. vandløb og fjorde.

Det danske jordbrugsareal bliver i øjeblikket gennemgået for graden af følsomhed. og det vil være oplagt at benytte de miljøfølsomme jorder samt randzonerne omkring vandområder til eksempelvis energipil eller elefantgræs. Dansk Landbrug, Dansk Skovforening, Danmarks Naturfredning. Verdensnaturfonden og Friluftsrådet arbejder i øjeblikket sammen om at udarbejde en fælles strategi for udnyttelsen af de følsomme områder, så områderne kan anvendes til energiproduktion med miljø- og naturforbedrende effekt og samtidig kan anvendes til friluftsliv af forskellig art.

På den måde sikrer man sig en stor nonfood-produktion, der samtidig opfanger kvælstof, som ellers ville ende i vandløb og kystnære områder. Derved bliver det muligt at tildele de øvrige arealer en mængde kvælstof, som sikrer en konkurrencedygtig planteproduktion. samtidig med at udvaskningen reduceres.

ET ANDET ARGUMENT, der ofte bliver fremført mod biobrændstofferne, er, at de er medvirkende årsag til, at fødevarepriserne stiger til skade for denne verdens fattige. Kritikken kan da også genfindes i en netop udgivet prognose fra OECD, hvor det forudses. at den øgede produktion af bioenergi kombineret med den store vækst i købekraft i specielt Asien. formentlig vil holde priserne over den historiske ligevægt de næste ti år. Det vil betyde merudgifter for de fødevareimporterende lande og for fattige mennesker i bynære områder. Til gengæld forudser rapporten også, at udviklingslandene vil opleve en øget egenproduktion, og at OECD-landenes eksport til disse lande vil falde. Det betyder blandt andet, at mange af de fattige mennesker i de bynære områder, atter vil kunne opdyrke den landbrugsjord, de er flyttet fra, og på sigt vil forhøjede priser derfor være til gavn for verdens fattige. I dansk landbrug ser vi derfor frem til, at efterårets forhandlinger om Danmarks energistrategi giver fornuftige tiltag til forbedring af den danske produktion af miljøvenlig bioenergi.









































updated: August 16 2022 10:26:14 - web design:SH-Grafik