Super black blues...


Det er en stor skam, at big city blues musikken, som udviklede sig i Chicago med kunstnere som Muddy Waters, Otis Span, James Cotton og mange flere i dag stort ser aldrig spilles. Deres påvirkning af et utal af senere beatgrupper er glemt og kun få at dem høstede den anerkendelse, de har fortjent. Når man sammenligner den blodfattige beatbusik, vi diverteres med i dag forstår man ikke hvorfor. Nedenfor kan du lytte til nogle udvalgte eksempler på 'rigtig' beatbusik. Kik en gang i mellem på dine fødder mens du lytter: de bevæger sig...! - og har du en kæreste, så prøv at rejse jer op, dæmp lyset, hold om hinanden - og se hvad der sker...

Otis Spann (1930 - 1970)
Bluespianisten Otis Spann spiller her sammen med Peter Green (g) fra gruppen Fleetwood Mac en meget smuk udgave af Ain't nobody's business og den sejt swingende No more doggin'. Indspilningerne er fra 1969. Som mange andre sorte jazzkunstnere blev heller ikke Otis Span værdsat efter fortjeneste. Når man lytter til meget af dagens industrimusik ønsker man, at kunstnere som Otis Span ikke forlod denne verden allerede som 40 årig. Peter Greens skæbne blev ikke meget bedre. Han var som følge af svær skizofreni inaktiv i lange perioder.

Wayne Talbert (p), James Cotton (voc, harm)
Den næsten ukendte pianist Wayne Talbert lavede med sit band "The Melting Pot" en enkelt LP med James Cotton i 1968. Som man siger i dag: Sejt!!! - døm selv når de spiller deres version af klassikeren: Ain't nobody's business. Det er James Cotton, der tager sig af det vokale og mundharpen. Læg mærke til Wayne Talberts meget smukke pianospil hele vejen igennem.

Joe Turner (voc), Otis Spann (vocal, p), T-Bone Walker (voc, g), George Smith (harm)
Noget af det bedste Chicago blues musik i mange år, specielt den medrivende udgave af blues jam er formidabel. Skru godt op for forstærkeren, læn dig tilbage, luk øjnene og nyd i de næste 20 minutter Jot's Blues og Blues Jam, begge numre skrevet af T-Bone Walker. Indspilningerne er fra 1969 og stammer fra LP'en Super Black Blues.

James Cotton
Bluesmusik for fuld udblæsning med the James Cottons band live at 'The Electric Lady' i 1992. Hold på hat og briller mens du lytter til Rocket 88 og I Got My Mojo Working. Hvis du ikke er alt for gammel og affældig, er begge numre ret gode at danse til, hvilket er en del sjovere end motionscentre og stavgang. Og som motion betragtet formentlig den næstbedste aktivitet.

Vi er heller ikke færdige med blues musikken, der kommer meget mere senere...